Merhaba. Bu yazımda iyi bir internet sitesi kurmak için nelere ihtiyacınız olduğunu ve aşama aşama neler yapmanız gerektiğini anlatıyorum. Bildiğiniz aşamaları atlayabilmeniz için bu rehberi 4 ana parçada ele aldım. Hazırsanız başlayabiliriz…

  1. Domain ve hosting alımı
  2. İnternet siteniz için alt yapı seçimi
  3. İnternet sitenizin içerikleri
  4. İnternet sitenizin tasarımı
  5. İnternet sitenizin mobil uyumluluğu

1. Domain ve Hosting

Bir internet sitesi için öncelikle bir domaine(alan adı) ihtiyacınız var. Seçeceğiniz alan adı sitenizin arama motorlarında bulunurluğu için çok önemli bir faktör. Şirketiniz veya şahsınız için bir alan adı seçmiyorsanız mutlaka alan adınız içerisinde en az bir anahtar kelimenizin bulunmasına dikkat edin.

Örnek vermek gerekirse; Diyelim ki adınız Ahmet ve restoranlara menü hazırlama konusunda hizmet veren bir aşçısınız. Seçeceğiniz alan adınız www.ahmetmenudanismaligi.com olabilir. alan adınızda kullandığınız menü danışmanlığı anahtar kelimeleri sitenizin “menü danışmanlığı” arama motoru sonuçlarında daha yukarılarda çıkmasına yardımcı olacak ve ziyaretçiye daha sitenize girmeden işiniz hakkında bilgi vermiş olacaktır.

Domain seçiminden sonra sırada hosting yani sitenizin barındırılacağı alanı seçmek var. Hosting seçiminde sitenizi hangi alt yapıda kuracağınıza göre Windows veya Linux olarak 2 farklı işletim sistemi seçeneği olacak. Bu yazıda yazılım tecrübeniz olmadığını varsayarak dünyanın en yaygın internet sitesi yönetim sistemi olan WordPress ile site kurulumundan bahsedeceğim için Linux işletim sistemli bir hosting paketi seçmeniz gerekli.

Domain ve hosting hizmeti veren 100’lerce servis sağlayıcı firma var. Uzun süredir sektörde olan herhangi bir firmadan hosting ve domain alabilirsiniz. Benim tercihim uzun süredir Turhost firması. Şimdiye kadar bir çok firma ile çalıştım ama fiyat/performans olarak en iyi verimi çoğunlukla Turhost firmasından aldım. İsterseniz sizde bu firmayı değerlendirebilirsiniz. Başlangıç için en uygun fiyatlı hosting paketi sizin için yeterli olacaktır.


2. İnternet Siteniz için Altyapı Seçimi

Hosting ve domain satın alımınızdan sonra sırada internet siteniz için bir alt yapı seçimi var. Bu yazıyı okuduğunuz için bu alanda tecrübeli bir yazılımcı olmadığınızı varsayarak size WordPress internet sitesi yönetim sistemini önerebilirim. WordPress kurmak için 2 farklı yol mevcut. 1. si hosting satın aldığınız firma size wordpress kurulum hizmeti veriyor olabilir. Turhost ve bir çok firmada bu hizmet var ve firmaya bu talebinizi ilettiğinizde sizin için WordPress’in ilk kurulumunu yapacaklardır. 2. yöntem ise WordPress’in internet sitesinden dosyaları indirip hostinginize kendiniz kurabilirsiniz. WordPress kurulumu için internette bir çok video ve resimli anlatım mevcut, bunlardan birini kullanabilirsiniz.


3. İnternet Sitenizin İçerikleri

Bu yazıdaki ve sitenizdeki en önemli kısım internet siteniz için oluşturacağınız içerikler olacaktır. Ziyaretçiler sitenize ne tasarımı, ne teknolojisi için girecekler. Hepsi sitenizden sizin veya işinizle ilgili sunduğunuz bilgileri görmek için girecekler. Bu yüzden metinlerinizi hazırlarken çok seçici olmanız ve içerikleriniz için özenle çalışıp ciddi bir mesai harcamanız gerekiyor.

“İyi bir internet sitesi nasıl olmalı?” yazımda içerik hazırlamayla ilgili detaylı anlatımlar bulabilirsiniz. Mutlaka bu yazıyı okuyup üşenmeden ne kadar süre gerekiyorsa harcayarak içeriklerinizi bu yazıma uygun şekilde hazırlamaya çalışın. Kaliteli, anlaşılır, net ve kolay ulaşılabilir bir içerik hem sitenize gelen ziyaretçilerin doğru bilgi alıp sizinle iletişim kurma oranlarını arttıracaktır hem de arama motorlarının sitenizi arama sonuçlarında daha yukarılarda listelemesine yardımcı olacaktır.


4.  İnternet Sitenizin Tasarımı

Sitemizin alt yapısı ve içerikleri tamam. Sırada bu içerikleri ziyaretçiyi yormayan ve anlaşılır bir tasarım içerisinde sunmak var. Tasarım tarafı “zevkler ve renkler tartışılmaz” mottosundan dolayı çok öznel ve görecelidir. Önemli olan kısım sade, şık, anlaşılır, gözü ve ziyaretçiyi yormayan ve kolaylık sağlayan bir tasarım anlayışı benimsemektir. Yine yukarıda linki bulunan “İyi bir internet sitesi nasıl olmalı?” yazımda tasarım dili konusunda bilgi bulabilirsiniz.

Yazılımcı olmadığınız için size tasarım konusunda hazır bir tema kullanmanızı tavsiye edebilirim. WordPress için ücretli ve ücretsiz binlerce harika tema mevcut ve bu temaların bir çoğunda çok zorlanmadan ve kodlama yapmadan, dökümantasyonlarını okuyarak renk, font ve ufak tefek tasarım değişikleri yapabilirsiniz. Ücretsiz temalar için yine WordPress’in sitesinde temalar bölümünü kullanabilirsiniz. Daha profesyonel bir tema isterseniz de Themeforest.net sitesinden bir tema satın alabilirsiniz.

Temanızı seçip yine internette bulabileceğiniz bir çok rehber sayesinde tema kurulumunu yaptıktan sonra sırada mobil uyumluluk ayarları var.


5. Mobil uyumluluk

İnternet sitenize gelen ziyaretlerin büyük bir çoğunluğu cep telefonlarından sitenize giren ziyaretçiler olacaktır. Bilgisayardaki tasarım ile telefondaki tasarım anlayışı ekran boyutları ve fare-dokunma ayrımından dolayı farklı olmalıdır.

Sade ve az içeriğiniz varsa kullanacağınız bir çok güncel tema bu tasarım değişikliğini kendisi sağlıyor. Fakat daha komplike ve profesyonel bir internet sitesi hazırlamak istiyorsanız mutlaka az yada çok ek kodlama ve özelleştirme ihtiyacınız olacaktır.

Mobil uyumluluk ayrıca Google’ın arama sonuçlarında sitelerin sıralaması için çok dikkat ettiği bir durum. Siteniz mobilde düzgün görünmüyor veya kullanımı zorsa Google sitenizi arama motorlarında arka sayfalara atacaktır ve bu da ziyaretçi kaybı ve buna bağlı iş ve gelir kaybı olarak size yansıyacaktır.

Bu kısma kadar bütün aşamaları kendiniz yapmış olsanız bile eğer mobilde siteniz düzgün görünmüyorsa mutlaka bir yazılımcıdan destek alarak bu sorunları giderin. Profesyonel bir destek sayesinde mobil sitenizi bir mobil uygulama görünümüne ve kullanışlılığına getirmeniz de mümkün, bu da size mutlaka daha fazla ziyaretçi ve daha fazla gelir olarak geri dönecektir.