Harika bir fikriniz var ve bunu hayata geçirmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken fikrinizi projelendirmek olmalı.

Bir yazılım projesinde en büyük sorun yazılım aşamasında fikirlerin değişmesi ve yazılım sürecinin uzayıp maliyetlerin artmasıdır. Bu değişiklikler genelde fikrin tam olgunlaşmadan ve üzerine yeteri kadar düşünülmeden yazılıma başlanmasından kaynaklanır.

Fikriniz için bir yazılımcı ile anlaşmadan önce aşağıdaki aşamaları tamamladığınızdan emin olmanız hem maliyetinizi hem de süreci kontrol altında tutmanızı sağlayacaktır.

Örnek bir fikir ile bu aşamaları biraz daha kafanızda netleştirebiliriz. Diyelim ki fikriniz ürünlerinizi online olarak satmak ve bunun için bir e-ticaret sitesine ihtiyacınız var.

1. Fikrinizi olgunlaştırın:

Fikriniz bir soruna çözüm getiriyorsa bu sorunun daha kısa veya kolay çözümleri olup olmadığını çok iyi araştırın. Bu araştırma aşamasından sonra hala sizin fikrinizin en iyi çözüm olduğunu düşünüyorsanız 2. aşamaya geçebilirsiniz.

Burada ki sorun piyasadaki ürünlerin pahalı veya düşük kalitede olması diyelim. Siz bu sorunu daha uygun fiyatla veya daha yüksek kaliteli ürünler ile çözmeyi planlıyorsunuz.

2. Piyasa araştırması yapın:

Fikrinizin piyasa şartlarına göre ekonomik olarak kullanılabilirliğini, hedef kitlenizden beklediğiniz ekonomi düzeyini, alternatifleriniz varsa onlara karşı olan rekabet gücünüzü ve eğer alternatifiniz yoksa sizden sonra çıkacak alternatiflerin sizden ne kadar pazar payı alabileceğini iyi şekilde araştırın.

Harika bir fikriniz olsa bile bazen piyasa koşulları ekonomik olarak o fikrin uygulanabilirliği için hazır olmayabilir.

Aynı veya muadil ürün satan rakiplerinizi çok iyi şekilde inceleyip müşterilerin neden sizi tercih edecekleri sorusuna gerçekçi bir cevap arayın. Eğer bu cevabı bulamıyorsanız bu fikirden vazgeçin. Örnek fikir için buradaki cevabımız rakiplerinize karşı fiyat avantajınız olması olabilir.

3. Ölçeklendirin

Fikirler de insanlar gibi sürekli değişir, gelişir ve tecrübelerle olgunlaşır. Fikrinizi projelendirmeye başlarken vizyonunuzu ön plana koyup bir hedef belirlemeniz önemlidir ama projelendirme kısmında bir anda bu vizyonun tamamına ulaşacak şekilde değil aşamalı olarak hayata geçirecek şekilde fikrinizi projelendirin.

Fikrinizin 5 yılda alacağı yolu ilk baştan hayata geçirmeye kalkarsanız bitmeyen bir projeniz olmuş olur. Gerçek hayatta herkesin bir fikri vardır ve inanın fikrin çok az değeri vardır, önemli olan o fikrin ürüne veya hizmete dönüşebilmesidir. Bunun için projenizi mutlaka aşamalara bölün ve her aşamadan sonra bunu kullanıcı kitlenize sunum gelen geri dönüşlere göre sonraki aşamayı detaylandırın.

Vizyonunuz siteniz üzerinden sadece sizin değil belli bir ürün gamında ürüne sahip başkalarının da satış yapıp bir pazar yeri gibi bu satışlardan da komisyon almak olabilir. Doğrudan bir pazar yeri kurup bunu işletmek büyük bir organizasyondur ve geri dönüşü de uzun süreler alabilir. Bunun için öncelikle kendi satışlarınıza odaklanıp para kazandıkça ek yatırımlarla yazılımızda iyileştirmeler yapıp sonrasında yavaş yavaş diğer satıcıları pazar yerinize dahil ederek ilerlemek sizin için çok daha sürdürülebilir olacaktır.

4. Maliyetlerinizi iyi hesaplayın

Bir yazılım projesi için maliyet hesaplarken yazılım giderinin yanı sıra bu yazılımın barındırma gideri, bakım ve güncellemeleri, güvenliği gibi bir çok yan kalem vardır. Ayrıca tanıtım maliyetlerini de çok iyi hesaplayıp kafa kafaya noktasına gelene kadar ne kadar süre boyunca bu maliyetleri cebinizden karşılayacağınızı da çok iyi hesaplamalısınız.

Bir e-ticaret sitesi kurduğunuzda yazılım maliyeti dışında bir çok ek maliyetiniz olacaktır. Sunucu giderleri, yazılım güvenliği, yazılımınızın güncel kalması için gerekli bakımlar, sitenizde müşteriler arttıkça ihtiyacınız olacak ek geliştirmelerin maliyetleri, müşteri hizmetleri için bir personel, ürünleri paketleme ve kargolama için personel vb. ek giderlerin yanında sitenizi müşterilerinize tanıtmak için SEO, SEM, sosyal medya çalışmaları ve diğer reklam giderleriniz olacaktır. Bunları çok iyi planlayıp kara geçene kadar bu maliyetleri karşılayacak ekonomik gücünüz olduğundan emin olun. Bir çok harika fikir hayata geçtikten sonra başa baş noktasına gelene kadar ki aşamada gerekli finansal desteği olmadığı için siliniyor.

 

Bu aşamalarda da konu hakkında uzman birinden destek almanız çok önemli. Bir çok maliyet kalemi ve aşama planını hazırlamak işiniz bu olmadığı için size zor gelebilir ve yaptığınız çalışma gerçekçi olmayabilir.